Ja çfarë i ndodh trupit tuaj, pasi bëni 30 vjeç!

  1. Pas moshës 30 vjeç trupi ynë fillon të pësojë ndyshime dhe disa prej tyre mund të jenë të habitshme për ne. Për shembull, përkundër faktit se ne jemi më me përvojë, truri ynë bëhet më i vogël. Nëse keni vërejtur që djersitni më pak pas të 30-ave, kjo është gjithashtu një pjesë e procesit të plakjes.

Ne do ju tregojmë atë që thonë ekspertët për ndryshimet në trurin dhe trupin tonë pas të 30-ave.

Truri juaj bëhet më i vogël.

trurijuaj nuk rritet me moshën. Në të vërtetë ndodh e kundërta. Kur plakeni, pjesë të caktuara të trurit tkurren. Humb afërsisht 50,000 neurone në ditë pas moshës 30 vjeç. Por nuk ka asnjë arsye për panik sepse truri ynë di të përshtatet.

Ju djersitni më pak

Éshte mirë të dini se gratë djersiten ndryshe me moshën. Disa ndryshime kanë të bëjnë me menopauzën, domethënë afshet e nxehta, por gjithashtu doli që gjëndrat e djersës (kryesisht nën duar) tkurren me moshën. Si rezultat, ato janë më pak të ndjeshme dhe zvogëlojnë prodhimin e djersës.

Ju ftoheni më rrallë.

kujto veten kur ishe fëmijë, sa shpesh përfundoit në spital, ndërsa prindërit shumë rrallë.Teshhtitja dhe kollitja ndodhin më rrallë kur rritemi. Kur të arrini moshën e mesme, tashmë keni pasur shumë sëmundje dhe përgjigjja juaj imune është bërë më e fortë.

Ndjenja juaj e shijes dobësohet.

Ndjenja juaj e shijes mund të zbehet me kalimin e moshës dhe madje mund të keni më pak interes për të ngrënë për shkak të saj. Shumica e njerëzve humbasin disa sytha të shijes, veçanërisht pas moshës 60 vjeç. Kjo është arsyeja pse njerëzit e moshuar shpesh hanë më shumë ushqime me shumë sheqer dhe kripë. E njëjta gjë ndodh me nuhatjen tuaj.

Keni më pak masë muskulore.

Nje nga efektet më të theksuara të plakjes është humbja e masës muskulore. Si rezultat, ne dobësohemi. Zvogëlohet me afërsisht 3-8% në dekadë pas moshës 30 vjeç. Kjo normë bie edhe më shumë pas moshës 60 vjeç.

Metabolizmi juaj stabilizohet.

Sdudimet tregojnë se metabolizmi ynë stabilizohet me moshën dhe se periudha më kritike duket të jetë rreth moshës 50-60 vjeç. Pas 80, bëhet e ngadaltë, por përfundimisht mbaron procesin e stabilizimit. Pra, kjo do të thotë që pesha jonë nuk do të kalojë ndryshime të mëdha. Ne do të djegim më pak kalori, por në të njëjtën kohë, kur të jemi më të rritur do të hamë më pak se të rinjtë.

Personaliteti juaj stabilizohet dhe bëheni ai që jeni.

Nese itet e adoleshencës i keni kaluar në një gjendje shumë emocionale dhe të 20-tat tuaja kanë qenë një periudhë kur u përpoqët t’i provonit diçka botës, pas moshës 30 vjeç ju vendoseni më mirë. Studiuesit tregojnë se pllaja e stabilizimit të personalitetit tonë ndodh midis moshës 30 dhe 50 vjeç.

Thonjtë tuaj rriten më ngadalë.

kanë zbuluar se kur jemi të rinj, thonjtë tanë rriten shpejt. Kjo u vu re për herë të parë nga Dr. Ëilliam Bean i cili vuri re se gishti i madh i majtë u rrit me një shpejtësi prej 0.123 mm në ditë. Pas moshës 67 vjeç, kjo normë ra në 0,095 mm në ditë. Këto ndryshime mund të shkaktohen nga qarkullimi i ngadalshëm i gjakut.

Dhëmbët tuaj bëhen më pak të ndjeshëm.

Dhembet tuaj bëhen gjithashtu më pak të ndjeshëm dhe kjo ndodh sepse dentina (indi i fortë i brendshëm) bëhet më i fortë me kalimin e moshës, midis smaltit të jashtëm të një dhëmbi dhe nervit të tij qendror. Ky forcim shkakton një humbje të ndjeshmërisë.

Ndiheni më të lumtur.

Kur jeni
fëmijë, në përgjithësi ndiheni mirë me jetën. Pastaj ky sens zvogëlohet gjë që mund t’ju çojë në modalitetin e krizës. Tradicionalisht, plakja është parë si një periudhë rënieje në gjendjen fizike dhe psikosociale, por studiuesit në fakt kanë zbuluar se kur të jemi të moshuar, ne mund të ndjehemi edhe më të lumtur dhe më të kënaqur. Më pak depresion dhe optimizëm më i madh u përjetuan gjithashtu./

Shiko tv shqip

Related Posts