Kush e shpiku çakmakun?!

Gjeneza e vërtetë e çakmakut filloi në 1823, kur Johann Wolfgang Döbereiner krijoi “llambën Döbereiner” – ishte një enë qelqi brenda së cilës një reaksion kimik midis acidit sulfurik dhe zinkut krijoi një sasi të caktuar të hidrogjenit të gaztë i cili, i lëshuar përmes një valvule, merrte zjarr kur binte në kontakt me një fije platini, duke ndezur një fitil

Ai që konsiderohet zyrtarisht çakmaku i parë u krijua në 1823 nga kimisti gjerman Johann Wolfgang Döbereiner (1780-1849), por ishte një objekt shumë i ndryshëm nga ata që njohim sot. Ai i ngjante një llambe tavoline dhe, megjithëse efektiv, nuk ishte shumë i suksesshëm. Prandaj ishte e nevojshme të pritej fillimi i shekullit të njëzetë për të parë “gjyshërit” e parë të vërtetë të çakmakëve modernë, evolucioni i të cilëve më pas vazhdoi me shpejtësi deri në lindjen e modeleve të shitura edhe sot. Në të kaluarën, megjithatë, nuk ka pasur mungesë të metodave gjeniale të ndezjes së zjarrit.

Shiko tv shqip

Related Posts