Pse BE nuk e kritikon asnjëherë Greqinë?

Disa momente gjatë një konference të fundit për shtyp të Ministrit të Jashtëm Mevlüt Çavuşoglu me homologen suedeze Ann Linde gjatë një vizite në Turqi ishin mishërimi se si Brukseli ka humbur fuqinë e tij të butë mbi Ankaranë.

Lidhur me tërheqjen e trupave turke nga Siria veriore, Linde tha: “Qëndrimi i BE mbetet i njëjtë. Ne vazhdojmë të nxisim Turqinë të tërhiqet. ”

Në përgjigje, Çavuşoğlu e tha: “Ne theksojmë një gjë në çdo takim, në takimet e Soçit, në takime në formatin Astana, në Gjenevë, në të gjitha tekstet rreth Idlibit: integriteti territorial i Sirisë. Ne nuk duam ta ndajmë Sirinë, por ju i thoni Turqisë të tërhiqet nga Siria për të mbështetur PKK, e cila dëshiron të ndajë Sirinë. Pse nuk po i kërkoni Turqisë të tërhiqet nga Idlib ose nga zonat që ne larguam Daesh? Pse? Sepse nëse tërhiqemi nga Idlib, 3 milion refugjatë të tjerë do të vinin në Turqi dhe do të kalonin në vendet e BE. ”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan İsveçli Bakan’a Yunanistan tepkisi

Përsëri, Çavuşoğlu tha se solidariteti i njëanshëm i BE-së me Greqinë në Mesdheun Lindor, është gjithashtu një pikë shqetësuese, duke thënë: “Pse nuk e kritikoni Greqinë qoftë edhe një herë ndërsa ata vrasin migrantë në kufi dhe në Detin Egje, fundosin anijet e tyre dhe i kthejnë ata pasa? A nuk janë njerëz? Pse, sepse Greqia po i pengon migrantët të vijnë në Evropë. Pse Për shkak se Greqia është anëtare e BE-së, ekziston një frymë solidariteti, kështu që ne nuk mund ta kritikojmë atë. Këtu, sinqerisht, ky është standard i dyfishtë. ”

Kohët e fundit, i dërguari i BE deklaroi se “shkop dhe karrotë” kundër Turqisë nuk funksionon.

Sidoqoftë, ekziston një Turqi që ata po përpiqen ta gjunjëzojnë përmes sanksioneve dhe embargove. Është një Turqi që ka marrë përsipër barrën e refugjatëve në Evropë, e cila ka mbetur e vetme në luftën kundër terrorizmit që vjen nga Siria, e cila nuk ka marrë mbështetje as nga NATO dhe as nga Rusia edhe pse është përballur me Rusinë si në Siri dhe Libi, por në vend të kësaj thjesht ka vuajtur.

Mevlüt Çavuşoğlu: the values of the Council of Europe should inspire further reforms in Turkey – Council of Europe

Përveç kësaj, ekziston një Turqi, veprimtaritë e kërkimit të energjisë së të cilave në Mesdheun Lindor paraqiten sikur të jenë një krim, pavarësisht se kanë bregdetin më të gjatë në Mesdheun Lindor, ndërsa Greqia tolerohet sepse është anëtare e BE.

Sidoqoftë, BE nuk ka ndërmarrë ndonjë hap në asnjë prej këtyre çështjeve dhe nuk po i bën presion Greqisë për bisedime. Por kur Turqia lodhet dhe vendos anijen kërkimore sizmike Oruç Reis për të kryer përsëri kërkime brenda shelfit të saj kontinental, atëherë kriza vazhdon.

Nëse ka nga ata që nuk e kanë kuptuar ende se si BE ka humbur fuqinë e saj të butë ndaj Turqisë, amund të fillojnë me ndonjë prej pikave të mësipërme.

Shiko tv shqip

Related Posts