Publikohet shkrimi i fundit i gazetarit saudit, tronditet bota arabe

Washington Post, të mërkurën vonë publikoi kolumnen e fundit të Jamal Khashoggi, një gazetar që u zhduk këtë muaj në Konsullatën Saudite në Stamboll.

Në artikullin, titulluar “Ajo që bota arabe ka më shumë nevojë është shprehja e lirë,” Khashoggi shkroi për lirinë e shtypit në botën arabe.

Ai shkroi se pas shikimit të raportit “2018 – Liria në Botë” nga organizata jo-qeveritare me seli në SHBA, Freedom House, ai “erdhi në një konkudim të rëndë”.

“Ka vetëm një vend në botën arabe që është klasifikuar si ‘i lirë’. Ky komb është Tunizia. Jordania, Maroku dhe Kuvajti vijnë e dyta, me një klasifikim të ‘pjesërisht të lirë’. Pjesa tjetër e vendeve në botën arabe klasifikohet si ‘jo e lirë’.

“Si rezultat, arabët që jetojnë në këto vende janë ose të painformuar ose të keqinformuar. Ata nuk janë në gjendje të trajtojnë në mënyrë adekuate, aq më pak të diskutojnë publikisht, çështjet që ndikojnë në rajon dhe në jetën e tyre të përditshme. Një tregim shtetëror dominon psikikën publike dhe, ndërsa shumë nuk e besojnë, një shumicë e madhe e popullatës bie viktimë e kësaj narrative të rreme. Mjerisht, kjo situatë nuk ka gjasa të ndryshojë, “tha ai.

“Bota arabe ka nevojë për një version modern të mediave të vjetra transnacionale, në mënyrë që qytetarët të informohen për ngjarjet globale.

“Më e rëndësishmja, ne duhet të sigurojmë një platformë për zërat arab. Ne vuajmë nga varfëria, keqmenaxhimi dhe arsimi i dobët. Përmes krijimit të një forumi të pavarur ndërkombëtar, i izoluar nga ndikimi i qeverive nacionaliste që përhapin urrejtjen përmes propagandës, njerëzit e zakonshëm në botën arabe do të ishin në gjendje t’i trajtonin problemet strukturore me të cilat përballeshin shoqëritë e tyre “.

Mbi kolumnen, gazeta botoi një shënim nga redaktori i opinioneve të gazetës, Karen Attiah.

“Kam marrë këtë kolonë nga përkthyesi dhe asistentja e Jamal Khashoggi ditën pasi Jamal u raportua i zhdukur në Stamboll,” shkroi Attia.

“Post mbajti publikimin e saj sepse shpresuam se Jamal do të kthehej tek ne në mënyrë që ai dhe unë të mund ta redaktonim së bashku. Tani unë duhet të pranoj: Kjo nuk do të ndodhë.

“Kjo është pjesa e fundit e tij që unë do të redaktoj për The Post. Kjo kolumnë në mënyrë të përkryer kap angazhimin dhe pasionin e tij për liri në botën arabe. Një liri që me sa duket dha jetën e tij. Unë do të jem përgjithmonë mirënjohës që ai zgjodhi Washington Postin si shtëpinë e tij të fundit gazetareske një vit më parë dhe na dha mundësinë për të punuar së bashku, “shtoi ajo.

Khashoggi ka kohë që ka pasur frikë se do të vritet pasi të hyjë në ndërtesën e Konsullatës Saudite në Stamboll më 2 tetor dhe nuk u pa më kurrë.

Të njëjtën ditë, 15 Sauditë të tjerë, duke përfshirë disa zyrtarë, arritën në Stamboll në dy aeroplanë dhe vizituan konsullatën ndërsa Khashoggi ishte ende brenda, sipas burimeve të policisë turke. Të gjithë individët e identifikuar kanë lënë Turqinë.

Shiko tv shqip

Related Posts