Publikohet studimi mbi jetëgjatësinë: Së shpejti nuk do të themi më ‘U bëfsh 100 vjeç’ por kaq

Jetëgjatësia është një temë që magjeps dhe pasionon shumë ekspertë që pyesin nëse jeta duhet të ketë një fund, apo mosha e vjetër është vërtet e pashmangshme. Një studim i ri i botuar në Kërkimet Demografike heton kufijtë e jetës njerëzore, duke pyetur nëse rekordi aktual i moshës 122 vjeç mund të thyhet deri në fund të shekullit.

Aktualisht rreth gjysmë milioni njerëz në botë tashmë kanë fryrë 100 qirinj: rekordin absolut e mban Jeanne Calment, një zonjë franceze që vdiq në 1997 në moshën 122 vjeç dhe 164 ditë; personi me jetë më të gjatë në planet ende gjallë është Kane Tanaka, një grua japoneze mbi 100 vjeç e cila do të mbushë 119 vjeç në 2 janar.

Por brenda disa dekadave këto rekorde mund të tejkalohen: kjo u argumentua nga Michael Pearce, shefi i studimit, i cili së bashku me Adrian Raftery analizuan të dhënat e përmbajtura në bazën e të dhënave ndërkombëtare mbi jetëgjatësinë në lidhje me moshën mbi 100 vjeç të vendeve të ndryshme të botës , për të vlerësuar se si pritja e jetës mund të ndryshojë në tetëdhjetë vitet e ardhshme.

Duke përdorur një metodë statistikore të përdorur gjerësisht, të quajtur qasja Bayesian, dy studiuesit kanë vlerësuar moshën maksimale që mund të arrihet midis vitit 2020 dhe 2100 në 13 vende të botës. Ka dalë që rekordi aktual prej 122 vjetësh pothuajse me siguri do të thyhet dhe ka shumë të ngjarë (99%) të kalojë moshën 124 vjeç. Pak më pak e mundshme, por gjithmonë e mundur për të tejkaluar moshën 127 vjeç (68%), ndërsa nuk ka shumë të ngjarë që dikush të jetë në gjendje të mbushë moshën 130 vjeç (13%). Atëherë 135 vitet, të paktën në këtë shekull, janë një qëllim praktikisht i paarritshëm.

Në çdo rast, theksojnë ekspertët, pas 110 vitesh jetë shanset për të vdekur nuk rriten, por stabilizohen: një person me moshë 115 ose 120 vjeç ka 50% shanse të largohet përgjithmonë nga kjo Tokë, njësoj si dikush që është 110 vjeç. (FOCUS)

Shiko tv shqip

Related Posts