Shenjat që tregojnë se po prekeni nga kanceri në zorrën e trashë

Profesionistët mjekësorë shpesh i referohen kancerit kolorektal, i cili përfshin kancerin e zorrës së trashë që ndikon në zorrët e mëdha dhe kancerin e zorrës së trashë që ndikon në pjesën e poshtme të zorrëve të mëdha.

Sipas ‘American Cancer Society’, 1 në 20 njerëz janë në një rrezik të zhvillimit të kancerit kolorektal gjatë jetës së tyre.

Shkaku i saktë i kolorektal ose kancerit të zorrëve nuk është i njohur.

Megjithatë, besohet të zhvillohet kur qelizat e shëndetshme bëhen abnormale dhe fillojnë të rriten në numër dhe grumbullohen në murin e zorrës së trashë, duke formuar polipe. Nëse nuk trajtohen, polipet mund të bëhen kanceroze.

Siç mund të jetë e vështirë për të trajtuar kancerin e zorrës së trashë, pasi ai të përhapet në zonat e afërta, është e rëndësishme të dini simptomat e hershme të tij.

Këtu janë disa nga shenjat paralajmëruese të kancerit të zorrës së trashë ju nuk duhet t’i injoroni.

Kapsllëku

Kapsllëku është një shenjë e rëndësishme e kancerit në zorrën e trashë. Një studim i 2011 thekson lidhjen midis kapsllëkut dhe rrezikut të kancerit kolorektal.

Një tumor i pranishëm në fund të zorrës së trashë mund ta bëjë shumë të vështirë eliminimin e mbeturinave, duke shkaktuar kapsllëk.

Diarrea

Në qoftë se vuani nga diarrea për më shumë se disa javë, kjo mund të jetë një shenjë e hershme e kancerit të zorrës së trashë.

Kur një tumor pengon pjesërisht zorrën, ai mund të shkaktojë kapsllëk të alternuara dhe diarre për shkak të rrjedhjes së jashtëqitjes së lëngshme.

Ju mund të përjetoni gazra të shpeshta, dhimbje barku, të përziera dhe vjellje. Plus, një tumor mund të irritojë apo të ngushtojë murin e zorrëve.

Është e rëndësishme që të konsultoheni me mjekun tuaj kur keni diarre që zgjat më shumë se disa ditë, pasi ajo mund të çojë në dehidratim, tharjen e lëndëve ushqyese të trupit tuaj dhe të sinjalizojë probleme të tjera serioze, të tilla si kanceri.

Gjak në jashtëqitje

Shpesh, gjaku në jashtëqitje është për shkak të hemorroideve, ku venat në kalimin prapa bëhen të brishta dhe shkaktojnë një gjakderdhje të vogël gjatë lëvizjes së zorrëve. Ky lloj i gjakderdhjes në përgjithësi është i kuq.

Megjithatë, në qoftë se ju vini re ngjyrë të errët të kuqe të gjakut ose të zezë në jashtëqitjen tuaj, ajo mund të jetë një shenjë e kancerit në zorrë, rektal apo kancer i zorrës së trashë. Ato gjithashtu mund të jenë për shkak të një ulçëre në stomak.

Ndjenja e vazhdueshme e lëvizjes së zorrëve

Nëse keni një ndjenjë të vazhdueshme të lëvizjes së zorrëve (jashqitje) ose tendosje por nuk keni jashtëqitje, kjo nuk është një shenjë e mirë. Pasi kjo ndjenjë mund të ndodhë edhe pas jashqitjes.

Ndryshimet në modelin tuaj të lëvizjeve të zorrëve mund të jetë një shenjë e kancerit të zorrës së trashë. Kjo mund të ndodhë kur një tumor blokon zorrën dhe ju pengon plotësisht nga zbrazja e zorrëve.

Nëse ju vazhdimisht e keni këtë ndjesi të evakuimit jo të plotë pas një lëvizje zorrësh, diskutojeni këtë problem me mjekun tuaj.

Forcimi i barkut dhe dhimbjet e barkut

Nëse barku juaj, sidomos në pjesën e poshtme, ju dhemb apo ndihet i fortë kur preket, kjo mund të jetë një shenjë e hershme e rritjes së tumorit në traktin e tretjes, zorrës së trashë apo rektum.

Në fakt, dhimbja e barkut është e zakonshme në njerëz të cilët më vonë janë diagnostikuar me kancer të zorrës së trashë.

Nëse dhimbja e barkut vazhdon për më shumë se 2 deri 3 ditë, konsultohuni me mjekun tuaj për diagnozën e duhur.

Humbja e pashpjegueshme e peshës

Nëse ju jeni mbi moshën 50 vjeç dhe humbni shpejt peshë pa ndonjë arsye të njohur, kjo është një shkak për shqetësim. Papritur, humbja e pashpjegueshme e peshës mund të tregojë një problem serioz shëndetësor, duke përfshirë kancerin e zorrës së trashë.

Nëse jeni duke humbur peshë në mënyrë të shpejtë pa ndryshuar dietën tuaj, diskutojeni këtë me mjekun tuaj.

Shiko tv shqip

Related Posts